A primeros d'esti añu,
la conseyera d'agricultura d'Asturies anunciaba L'ANTEPROYECTU DE
LLEI DE CALIDÁ AGROALIMENTARIA. Dicho d'otra manera, ta
desenvolviéndose, por primer vez n'Asturies, una llei que va regular
los tres segmentos que vertebren el sector agroalimetariu:
producción, industria y distribución, asina como a los diferentes
conseyos reguladores de marques de calidá (DO, IGP, COPAE...). Poro,
va resultar fundamental pa definir les bases pa la vida nel y col
campu asturianu.
Al empar, un grupu de
persones campesines del centru d'Asturies empezó a facer conceyos
col envís d'organizase en defensa de los nuestros intereses
colectivos. Nacía asina XUNTANZA CAMPESINA. La Xuntanza
Campesina, una vez abierto'l plazu de consulta pública pal
anteproyectu de llei, presentó una batería
d'alegaciones y aportaciones al textu pa que fueren teníes en
cuenta de cara al borrador final de llei que va discutise na Xunta
Xeneral.
Darréu, faise una
esbilla de LES ALEGACIONES que se consideraron oportunes:
-
Esta llei nun recueye los intereses
d´un gran númberu de persones que se dediquen a la agricultura de
manera non profesional y que saquen
la so producción al traviés de la venta
directa d'escedentes
agroalimentarios en mercaos y places y al traviés de les Canales
Curties de Comercialización (CCC). Un colectivu qu'en munchos casos
utiliza la venta directa como mediu pa complementar pequeñes
economíes familiares - polo xeneral, precaries enforma - basaes na
vida nel mediu rural.
Sería
xusto que l'Alministración reconociere'l papel d'esti colectivu como
principal conservador de la vida, el paisaxe, la cultura, les
costumes y la sostenibilidá del entornu rural asturianu, cola so
participación y presencia activa nos
distintos organismos, instituciones
e instrumentos d'interlocución que s'articulen a partir de esta
llei, al traviés de la presencia d'asociaciones de vendedores,
asociaciones de vecines de la zona rural, grupos de campesines, etc.
-
Midíes de flexibilización de la
lexislación de calidá agroalimentaria p'apoyar les canales curties
de comercialización y pa productores pequeñes.
Debería ser abondo'l cumplimientu de les Guíes de buenes
práctiques, que tendríen que ser elaboraes ente campesines,
instituciones y consumidores.
- Simplificar y
flexibilizar la burocracia (el control de fitosanitarios, el
rexistru de venta directa, disminuir el númberu de formularios y
trámites diferentes,...). Establecer
un control de trazabilidá únicu pa les distintes instituciones.
-
Formación de les campesines pal autocontrol n'actividaes
d'elaboración o tresformación,
asina como un acompañamientu y asesoramientu tresversal por parte de
l'alministración.
- Facilitar formación
y ferramientes a les campesines
pa llevar a cabu'l seguimientu, rexistru y control de los
productos.
-
Asegurar la participación de los axentes sociales,
económicos y de la sociedá civil - incluyendo sindicatos,
cooperatives, asociaciones, colectivos vecinales y de campesines,
grupos de consumu y entidaes similares- nel diseñu y na aplicación
de la política alimentaria. Potenciar los instrumentos
d’interlocución y concertación qu’aseguren l’adecuación
de les actuaciones de l’alministración a les necesidaes del sector
alimentariu.
- Creación d'un
sellu, distintivu o indicador de venta de producción local o de
proximidá nos comercios
minoristes, mercaos locales... qu’acredite qu’ellí véndensen
productos de proximidá y sostenibles, como forma d’incentivar les
canales curties de comercialización, la economía local y el consumu
responsable.
- Promocionar los
modelos de producción propios de la Comunidá Autónoma, los
mercaos internos, la producción local, les canales curties de
comercialización, les variedaes de semiente local y la producción
ecolóxica.
- Difundir y informar
sobre la calidá de los productos alimentarios impulsando'l
conocimientu y consumu de los productos de temporada. Destacar tamién
los aspectos históricos, tradicionales, culturales, la so
vinculación al territoriu, les innovaciones y les elaboraciones
nueves.
- Fomentar les
relaciones de confianza ente les campesines y les consumidores
nes canales curties de comercialización.
- Destinar fondos
públicos pa fomentar el consumu del productu local en forma de
campañes publicitaries, presencia tresversal nos planes educativos,
espaciu nos medios públicos de comunicación, etc
- Declarar Asturies como
un territoriu llibre de tresxénicos.
Agora
tamos a la espera de qu'empiece'l debate parlamentariu de la Llei
definitiva que va rixir el nuestru futuru como xente del campu.
Llegáu esi momentu, el campesináu d'Asturies va tener que tar
presente otra vuelta, vixilando'l procesu, presionando y aportando
les nuestres idees. Ye por ello necesariu qu'esta xera nun quede
reducida a un grupu de persones de la redolada de Siero. Fai falta
una visión más global de la realidá del campu d'Asturies pa que
naide quede excluyida.
¡Organízate
y participa!
La
prósima asamblea va ser el 29 de
setiembre, a les 17:00h,
nel Llar El Mataderu
en La Pola,
Siero.
Si
quies ponete en contactu con nós: xuntanzacampesina@gmail.com